.........................................................* ειδήσεις * άρθρα * σχόλια για την καθημερινότητα μας........

...........................*"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος.....
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν
ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ντοκιμαντέρ για τους «κόκκινους» έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ

Μια άγνωστη μέχρι σήμερα πτυχή της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική επιχειρεί να φωτίσει το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία - η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού» που βρήκε το δρόμο για τις αίθουσες προβολής. Μέσα από κείμενα, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό καταγράφει τη διαδρομή των ελλήνων εργατών και το πως αυτή επηρέασε το αμερικανικό εργατικό κίνημα ενώ καταρρίπτει το στερεότυπο του «επιτυχημένου έλληνα επιχειρηματία».

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ
Βασισμένο στη διδακτορική διατριβή του ιστορικού Κωστή Καρπόζηλου (ερευνητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια) με τίτλο «Ελληνοαμερικανοί εργάτες, κομμουνιστικό κίνημα και συνδικάτα (1900-1950), το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως σε μια ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική.

Κείμενα, γράμματα, τραγούδια, εφημερίδες, φωτογραφίες, αλλά και μοναδικό αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές καταγραφές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος, ανασυνθέτουν τη διαδρομή των μεταναστών εργατών στα μονοπάτια της «ταξισυνειδησίας», της ταξικής συνείδησης, στη γλώσσα των ελληνοαμερικανών και αυτός είναι ο τίτλος που επελέγη για το ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβάλλεται από την τρέχουσα εβδομάδα στις αίθουσες.
Προσωπικές αφηγήσεις και συνεντεύξεις μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, τη δράση των εργατικών ενώσεων, την παρουσία των μεταναστών στα χαρακώματα του Ισπανικού Εμφυλίου, τις πολιτικές διώξεις του Μακαρθισμού και τις απελάσεις των πρωταγωνιστών, οι οποίοι έζησαν στον αντίποδα του "αμερικανικού ονείρου", της επιχειρηματικής επιτυχίας και του πολιτικού συντηρητισμού όπως αναφέρουν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ.
Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Βάκκα και αφιερώνεται στη μνήμη του Αποστόλη Μπερδεμπέ, αγωνιστή που έκανε αισθητή την παρουσία του στην ομογένεια της Νέας Υόρκης, στα χρόνια της χούντας και χάθηκε πρόωρα, στις 18 Σεπτέμβρη 1979, μία μέρα πριν κλείσει τα τριανταένα χρόνια του. Παραγωγός της ταινίας, είναι η μη κερδοσκοπική εταιρία που φέρει το όνομά του κι έχει βασικό σκοπό τη μελέτη της ιστορίας των Ελλήνων της Αμερικής.
Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας "Αποστόλης Μπερδεμπές" είναι άλλα δύο ντοκιμαντέρ, ένα αφιερωμένο στον Λούη Τίκα και τους Έλληνες της πρώτης μεταναστευτικής περιόδου 1900-1920, εστιάζοντας στην άγνωστη ιστορία των Ελλήνων μεταλλωρύχων της ορεινής δυτικής Αμερικής (Κολοράντο, Γιούτα, Αριζόνα, κ.α.) και ένα αφιερωμένο στην περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα .

Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας
Σενάριο, Ιστορική έρευνα: Κωστής Καρπόζηλος
Μοντάζ: Νώντας Σκαρπέλης
Διεύθυνση παραγωγής: Φρόσω Τσούκα
Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ "Ταξισυνειδησία - η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού"

Ηλεκτρονική Έκδοση 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου